VMI in China: zakendoen op basis van verantwoordelijkheid geven en vertrouwen

Ik was onlangs aanwezig bij een geslaagde meeting, georganiseerd door de China Business Lounge in samenwerking met de Metaalunie. Guido Roncken, COO van VMI (de Veluwsche Machine Industrie) gaf de aanwezige gasten een kijkje in de keuken van VMI Yantai, een 100% dochter van VMI uit Epe. Hier worden onder meer modules voor bandenbouwmachines geassembleerd. In 1996 werden de eerste stappen in China gezet en begon VMI op kleine schaal met het verkennen van de markt en de lokale wet- en regelgeving. Inmiddels telt het bedrijf in Yantai ruim 300 werknemers.

Naast de wat meer bekende weg van het instellen van een bijna autonoom Chinees management, opereert VMI in China ook op basis van vertrouwen in het lokaal management.

Verantwoordelijkheid geven en het maken van goede afspraken zijn essentieel. Daarnaast speelt opleiding een belangrijke rol. Alle werknemers krijgen bijvoorbeeld Engelse les. Ook op het terrein zelf is er rekening gehouden met wat lokaal belangrijk gevonden wordt. Zo is met het ontwerpen van de gebouwen rekening gehouden met Feng shui en is er een ruime en goed zichtbare parkeerplaats waardoor het aantal geparkeerde auto’s duidelijk in het oog springt. “Aan het aantal auto’s dat voor de deur staat lezen de mensen hier nou eenmaal af hoe het met het bedrijf gaat en of er goed voor de mensen wordt gezorgd”, aldus Roncken. “En als mensen je kennen en je naam gevestigd is, dan gaat het snel, dan kun je gemakkelijker mensen werven en behouden. Je moet er moeite voor doen, maar uiteindelijk maak je in China echte vrienden.”

China Translated, uw partner voor (beëdigde) Chinese vertalingen, tolkdiensten en taalcursussen Chinees